km.png

37 km

hoogtemeters.png

423 Hoogtemeters

kcal.png

1400 Calorieen

print_route.png

Download een gratis PDF document
van deze route om uit te printen

maak_route.png

Bekijk de route hier online op planjeroute.nl

   

 

 Gelderse Landschappen routekaart.jpg

Gelderse Landschappenroute

Met een tocht over heide, door bos en zandverstuivingen en het rivierenlandschap van de Rijn.

Gelderse Landschappenroute 39 km

10 - 95 - 66 - 65 - 64 - 63 - 12 - 85 - 34 - 44 - 38 - 39 - 53 - 37  9 - 10 - 87 - 82 - 88 – 10

Gelderland is de enige provincie in Nederland, waar je in één fietstocht vijf verschillende landschappen kunt ontdekken: bos, heide, zandverstuiving, weilanden en het rivierenland. Met onze Gelderse Landschappenroute zie je ze allemaal! Je kunt deze route ook vinden op route.nl nummer 176868

Start en eindpunt fietsroute

Het startpunt én het eindpunt van deze route ligt bij knooppunt 10 naast station Ede-Wageningen. Je kunt gratis parkeren op het parkeerterrein van De Fietser. Dit is een fiets experience centre dat vrij toegankelijk is. Hier kun je allerlei soorten fietsen uitproberen op een indoor fietsbaan. Bij de balie ligt een gratis fietskaart met deze en andere routes en je krijgt hier tevens een uitrijmunt voor je auto.

10 - 95 - 66 - 65 - 64
Vanaf startpunt 10 fiets je eerst een stukje door Ede omhoog richting de heide. Bij het Pannenkoekenhuis knooppunt 65 steek je de rotonde over en ben je meteen in de natuur. Richting Knooppunt 64 en 63 fiets je over de Ederheide en met een beetje geluk loopt daar de herder met de Edese Schaapskudde. Op punt 64 kun je in elk geval rechts in de bosrand de schaapskooien zien liggen.

63 - 12
Als je bij punt 63 op het kruispunt een paar minuten rechtdoor fietst, dan kom je bij Theeschenkerij de Mossel met een terras midden in de natuur. Een perfecte plek voor een eerste kop koffie of thee met appelgebak. (daar gaan je caloriëen). Vergeet niet daarna  terug te fietsen naar Knooppunt 63 en de route weer op te pakken richting nummer 12

Vanuit de Mossel fiets je  door bos, heide en zandverstuivingen het natuurgebied Planken Wambuis in. Links is een groot wildgebied met edelherten en wilde zwijnen, maar dat is afgesloten voor publiek.

Overdag zult je de herten niet tegenkomen. Wel heb je grote kans op een ontmoeting met wilde runderen en paarden die in dit gebied loslopen. Je kunt er rustig langsfietsen. Ze doen niets. (niet voederen)

Bij knooppunt 12 kun je bij restaurant Planken Wambuis de rijksweg 224 oversteken (Pas op, dit is een drukke weg). Planken Wambuis is een prima lunchplek met een buitenterras.

85 - 34 - 44
Vervolg de route over het fietspad door de bossen richting knooppunt 85 op de Buunderkamp en buig dan links af naar 34 en 44 richting Wolfheze. Je fietst hier een stuk langs de spoorlijn richting Oosterbeek.

38 - 39 - 53 – 37
In Oosterbeek bij knooppunt 38 ben je vlak bij het Airborne Museum, waar je  alles kunt zien over de operatie Market Garden (Slag om Arnhem) De route brengt je verder door Oosterbeek naar beneden naar nummer 39. Hier fiets je langs de Rijn en uiteindelijk over de Veerweg (53) waar je de stuwen in de Rijn kunt zien liggen. Bij laag water worden die gesloten om voldoende diepte voor de scheepvaart te houden.

Je fietst verder richting 37 waar je kasteel Doorwerth vindt. Dit hele gebied is in de oorlog zwaar beschadigd, maar gelukkig heeft de natuur zich hersteld en is kasteel Doorwerth gerestaureerd. Thans in het bezit van Geldersch Landschap en Kasteelen. Zeker de moeite van een bezoek waard. Wil je niet het museum in, ga dan in elk geval even over de ophaalbrug naar de binnenplaats waar je een gezellig terras vindt om wat te drinken of te eten. 

9 - 10 - 87 - 82 - 88 – 10
Vanuit kasteel Doorwerth maken we een klimmetje richting knooppunt 9 – 10 en 87. De route loopt hier een beetje vreemd in verband met de A50. Vanaf 87 fiets je Heelsum binnen en kun je via 82 je route vervolgen over de velden. Dit was één van de landingsplaatsen van de operatie Market Garden. Uiteindelijk krijg je weer een prachtige bosroute richting 88 en langs de spoorlijn weer terug naar het startpunt 10.

Veel fietsplezier!

© tekst en foto’s fietseninede.nl