Fototips voor de Natuurfotograaf

NIK_9903 - 1920x600.jpg

Natuurfotografen kunnen in de Gemeente Ede hun hart ophalen. Je vind hier de grootste zandverstuivingen van het Europese vasteland, stuwwallen, heidevelden, bossen en water. Met een zeer rijke flora en fauna. Voor iedere lens - voor iedere brandpuntsafstand - liggen de onderwerpen voor het oprapen. Wild voor de telelenzen, landschappen voor de groothoeklenzen en flora voor de macrolenzen. De landschappen van de Veluwe zijn iedere dag anders. Soms in de mist, soms met woeste wolken en fraai in het prille ochtendlicht. De natuur is hier altijd mooi en fotogeniek. Zomer en winter. Fietseninede.nl geeft locatietips, die je zeker moet bezoeken. (foto boven Landgoed Planken Wambuis in de omgeving Mossel)

Zandverstuivingen Wekerom

IMG_0399_400_401_tonemapped.jpgHet Wekeromse Zand.  Zandverstuiving ten zuiden van het dorp Wekerom. Bereikbaar tussen de knooppunten 80 en 76. 

Het Wekeromse Zand is een bijzonder rustig wandelgebied. U treft hier nog een flink stuk open stuifzand met indrukwekkende vergezichten. Honderdvijftig jaar geleden moeten grote delen van de Veluwe er zo uitgezien hebben. Maar de bewoners van toen zullen weinig oog gehad hebben voor de schoonheid van dit woeste landschap. Voor de boeren van Wekerom vormde het stuifzand een dagelijkse bedreiging. Bij harde zuidwesten wind kon het opstuivende zand goed en akker overdekken. Een historisch gebied waar u de historische sites celtic fields en germaanse put kunt bezoeken. Overigens ligt vlak bij knooppunt 75 het middelpunt van Nederland.

Voor de fotograaf vormt dit landschap een uitdaging. Groothoeklens mee ! Vooral op dagen met woesIMG_0039.JPGte luchten wordt dit landschap zeer fotogeniek. Maar ook in de vroege ochtend of aan het begin van de avond kun je er mooi licht aantreffen. Let ook eens op de details in het zand, zoals een graspol die in zijn eentje een fraai schaduwspel geeft.

 

   

Planken Wambuis

NIK_9950.JPG

NIK_0245.JPG

Langs het fietspad dat door Planken Wambuis richting Otterlo loopt
(Knooppunt 70 63 84) is ook een uitkijkpost dat uitzicht geeft op het
(afgesloten) rustgebied. Zeker 's ochtends vroeg in de bronsttijd heeft
u kans hier wild te zien.

IMG_2351-kopie.JPG

Op planken Wambuis vind je tal van prachtige bomenlanen zoals deze
nabij knooppunt 5. Soms staan er oude vervallen Beukenbomen tussen
waar de spechten graag in nestelen. Dit is dan ook een beroemd 'spechtenlaantje'. Spechten zijn zeer schuw, dus zorg voor goede dekking en een lange telelens.

Heidebloem

WNIK_8121.JPGie denkt dat er geen water op de Veluwe is, die vergist zich. Een harde leemlaag in de ondergrond zorgt ervoor dat een groot gebied bij de Ginkel drassig is met enkele fraaie in de natuur verscholen plassen. Zoals de Kreeselplas en de Heidebloem. (Tussen knooppunt 63 en 64 omgeving Kreelseweg en Groot Ginkelseweg niet met de auto bereikbaar).

Het landgoed Planken Wambuis tussen Ede en Arnhem (ingang langs de N224 tegenover Restaurant Planken Wambuis / gratis parkeren) is veruit een van de mooiste natuurgebieden van Gelderland. Het is goed toegankelijk met fiets- en wandelroutes, maar het is er nooit druk. U waant zich hier in een stukje ongerepte oernatuur. Planken Wambuis is een natuurgebied op de Veluwe dat grotendeels is begroeid met bos en heide. Een deel bestaat nog uit open stuifzand. In het gebied liggen ook oude landbouwgronden, enkele grafheuvels en het gehucht Mossel.

Winterberken bewerkt in Lightroom.JPGVoor de fotograaf is hier veel te vinden. Fraaie oude en soms vervallen bomen bieden veel fotomogelijkheden. Maar ook bij wisselende weersomstandigheden kunt u er sprookjesachtige foto's maken. Zoals dit berkenbosje op een vroege winterochtend.

Behalve weidse landschappen kunt u er ook mooi vervallen stukken bos aantreffen die in de herfst prachtige platen opleveren. het is natuurlijk wel een kwestie van er op tijd bij zijn of vroeg je bed uit. Als u geluk heeft dan komt u herten, zwijnen of reeen tegen. Het openbare gebied ligt vlak naast het rustgebied voor wild. En zeker in de bronsttijd (najaar) heeft u grotere kans om oog-in-oog met een hert te staan. Maar als u ze niet ziet, dan kunt u de herten zeker horen!

IMG_0023 kopie.jpg

IMG_0469.jpg

Wees niet verbaasd als u oog-in-oog komt te staan met rondtrekkende kudden runderen op Planken Wambuis. Je kunt er rustig langs lopen of fietsen, maar houd wel enige afstand.

NIK_0235.JPG

Heidebloem_6373_1.jpg

 


De foto links en rechts zijn overigens dezelfde plas (Heidebloem) rechts avondsfeer. Op een fraaie herfstochtend kun je in deze omgevingGoudenOchtend_0244_1.jpg prachtige verstilde natuur fotograferen. Foto links is overigens wel in HDR gemaakt om het contrast te overbruggen en om het rood van het ochtendlicht wat zwaarder te maken.

 

 

 

 

 

 

Nationaal Park de Hoge Veluwe

St Hubertus.JPG

Radio Kootwijk

RadioKootwijk_GerardVeerling.jpg

Radio Kootwijk is een zendstation gebouwd in 1918 om voor de verbinding met het toenmalig Nederlands-Indië. het ligt op het grondgebied van de buurgemeente Barneveld, maar als u toch in de buurt bent is een bezoek aan dit bijzondere (en fotogenieke) gebouw zeker de moeite waard. De foto hiernaast is gemaakt in HDR met drie belichtingen, maar ook overdag is dit gebouw een absolute fototip. Tussen knooppunt 71 en 81

IMG_9805_6_7_tonemapped_stella.jpgHet Nationaal Park de Hoge Veluwe heeft niet alleen een prachtig landschap om te fotograferen (als u van weidse landschappen houdt, dan moet u hier zijn), maar in het park liggen ook het Jachtslot St. Hubertus (toegankelijk met rondleidingen) en het Rijksmuseum Kroller Muller met een van de de grootste beeldentuinen van West Europa.

 

De beeldentuin is prachtig aangelegd met kunst in de natuur. Je kunt hier al fotograferend menig uurtje doorbrengen. Maar ga ook eens ergens zitten om van de omgeving en de stilte te genieten.

NIK_0365.JPG

 

 

 

  Tekst en foto's Gerard Veerling www.gerardveerling.nl