Nationaal Park de Hoge Veluwe Hoge Veluwe en het Kröller-Müller museum

NIK_0296.JPGDe historie van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is er een van idealisme en visie. Het Park is een cultureel erfgoed dat is gesticht is aan het begin van de twintigste eeuw door het echtpaar Anton en Helene Kröller-Müller. Anton was een succesvol zakenman. Hij ging graag jagen met zakenrelaties en vrienden en daarom kocht hij vanaf 1909 in meerdere fasen een jachtterrein, De Hoge Veluwe. Helene was een enthousiast kunstverzamelaarster. Samen hadden Anton en Helene een ideaal: natuur en cultuur samenbrengen in het belang van het algemeen.

Maar weinig mensen weten dat Het Nationale Park De Hoge Veluwe een particulier grondbezit en een zelfstandige stichting is die slechts in beperkte mate gebruik maakt van overheidssubsidies. Het Park is voor haar voortbestaan vrijwel geheel afhankelijk van betalende bezoekers. Het park bevat 5.000 hectare bossen, heidevelden, zandverstuivingen en vennen; dit is een met rasters omheind gebied. De grofwildpopulatie (grotere zoogdieren) bestaat uit: 200 stuks roodwild (edelherten) 150 stuks reewild (reeën) 200 moeflons (Corsicaanse schapen) en 50 stuks zwartwild (wilde zwijnen). Jaarlijks wordt het park door 500.000 mensen bezocht. website: http://www.hogeveluwe.nl/

NIK_0336.JPG
Rijksmuseum Kröller-Müller

In het park vindt u het wereldberoemde Rijksmuseum Kröller-Müller met een grote van Gogh collectie en de grootste beeldentuin van Europa. Het Kröller-Müller Museum is genoemd naar Helene Kröller-Müller (1869-1939). Helene Kröller-Müller verzamelt met hulp van haar adviseur H.P. Bremmer bijna 11.500 kunstobjecten. De aankopen worden betaald uit het kapitaal dat haar echtgenoot, Anton Kröller, vergaart als directeur van het bedrijf Wm H. Müller&Co. Helene Kröller droomt van een ‘museumhuis’; een droom die in 1938 uitkomt als Rijksmuseum Kröller-Müller de deuren opent. Helene Kröller-Müller is de eerste directeur.

 

NIK_0365.JPGGrootste particuliere van Gogh verzameling ter wereld

Na haar dood in 1939 wordt het museumgebouw nog enkele malen uitgebreid, in 1953 met een congresvleugel en een beeldenzaal en tussen 1970 en 1977 met een geheel nieuwe vleugel. Deze vleugel vormt een passend onderkomen voor de groeiende collectie moderne beeldhouwkunst. De beeldentuin van het museum groeit in de loop der jaren uit tot één van de grootste van Europa. De collectie van Helene Kröller-Müller breidt zich in hoog tempo uit. Na enkele jaren bezit zij de grootste particuliere Van Gogh-verzameling ter wereld (die van de familie Van Gogh zelf niet meegerekend). Tijdens haar leven koopt Helene Kröller-Müller in totaal ongeveer 11.500 kunstobjecten.


Behalve H.P. Bremmer fungeert ook architect Henry van de Velde als adviseur voor de Kröllers. Hij is degene die Helene Kröller-Müller in 1922 wijst op de mogelijkheid het werk Le Chahut van Georges Seurat te kopen. Het is haar laatste grote aankoop.

vincent-van-gogh-paintings-from-arles-1.jpgWm H. Müller&Co, het bedrijf van de Kröllers, wordt zwaar getroffen door de economische recessie. De situatie wordt zo ernstig dat ook het landgoed op de Hoge Veluwe en de kunstcollectie gevaar lopen. Om de verzameling bij elkaar te houden schenkt Helene Kröller-Müller in 1935 haar collectie aan de Nederlandse Staat, onder voorwaarde dat er een passend museum wordt gebouwd.   website: http://krollermuller.nl/

IMG_9777.JPGJachtslot St. Hubertus

In het park vinden we ook het Jachtslot St. Hubertus dat geopend is voor rondleidingen en het natuurmuseum Museonder. Jachthuis Sint Hubertus is het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller, stichters van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het is een ontwerp van architect H.P. Berlage, die niet alleen het gebouw zelf, maar ook het interieur ontwierp, tot het meubilair en zelfs het servies en bestek aan toe. Vandaar dat het Jachthuis geldt als een ‘Gesamtkunstwerk’. Ook het bijbehorende park met vijverpartijen is van de hand van Berlage. Het Jachthuis werd gebouwd tussen 1914 en 1920 en is een van de belangrijkste monumenten van ons land.

40 kilometer fietspaden

Wanneer u besluit het Park op de fiets te verkennen, dan kunt u gebruik maken van bijna 40 kilometer aan fietspaden. Dit netwerk loodst u langs alle landschapstypes van het Park; loof- naald- en gemengde bossen, over natte en droge heidevelden en door stuifzandlandschappen. Er zijn uitgebreide fietsroutes voor u samengesteld welke via een plattegrond of via GPS coördinaten zijn te raadplegen.

Gratis Witte Fietsen 

NIK_0388.JPGDe gratis te gebruiken Witte Fiets is onlosmakelijk verbonden met Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het Park heeft er 1.800, verdeeld over de fietsenstallingen op het Marchantplein, bij het Kröller-Müller Museum, bij het Jachthuis Sint Hubertus en bij de verschillende ingangen (Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen). U kunt bij binnenkomst in het Park dus direct opstappen. Er zijn ook Witte Fietsen voor kinderen (zonder zijwieltjes) en fietsen met kinderzitjes voor of achter.

Klik hier voor de fietsroute vanuit Ede naar de Hoge Veluwe